ZEMLJA SE ZAKLELA DA NEĆE SAKRITI ZLOČIN: Pogledajte gdje je otkrivena nova...

ZEMLJA SE ZAKLELA DA NEĆE SAKRITI ZLOČIN: Pogledajte gdje je otkrivena nova masovna grobnica u BiH…

3822
0
SHARE

U blizini naselja Tugovo, pored regionalnog puta Vlasenica – Kladanj pronađena je masovna grobnica, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

“Za sada je pronađen veći broj posmrtnih ostataka, najmanje pet žrtava”, istakla je Čengić.

Naglasila je da se pretraživanje terena vrši i mašinski i ručno te da će biti nastavljeno i sutra.

Očekuju da bi se mogao pronaći veći broj žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom 1992. godine na tom području.

Na području Vlasenice na lokalitetu koji se nalazi pored regionalnog puta Vlasenica-Kladanj, iznad naselja Tugovo, danas je počela ekshumacija.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH (INOBiH), pretpostavlja se da bi na tom lokalitetu mogla biti masovna grobnica u kojoj su se nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni 1992. godine na području Vlasenice.

Pretraživanje se vrši mašinski i ručno kako bi se detaljno pretražio ovaj lokalitet, a ekshumacijom, po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužilaštvo BiH, saopćeno je iz INOBiH.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kao dio kampanje etničkog čišćenja i genocida. U Bosni i Hercegovini nalazi se na stotine masovnih grobnica, a svakodnevno se otkopavaju nove. Najpoznatije se nalaze na području općina Srebrenica, Zvornik i Prijedor. Samo na teritoriji općine Prijedor otkopano je preko 57 masovnih grobnica Bošnjaka i Hrvata ubijenih 1992. godine. Proces eksuhmacije tijela, podrazumijeva otkopavanje žrtava iz grobnice i njihovu identificiraju.

Tokom rata u BiH pojavila se potreba za dodatnom klasifikacijom masovnih grobnica na:

primarne,
sekundarne i
tercijarne.

Primarne masovne grobnice su masovne grobnice u kojima su prvobitno pokopani leševi. Usljed naknadnog premještanja tijela u druge grobnice nastale su i sekundarne, pa čak i tercijarne grobnice kako bi se prikrio zločin, tako što su tijela iz primarnih grobnica prebacivana u novoiskopane grobnice od kojih su neke i zabetonirane. Takvu praksu je sprovodila srpska vlast u Republici Srpskoj nakon genocida u Srebrenici, kao i na još nekim lokacijama u zapadnoj i istočnoj Bosni.

Uključi se u diskusiju

komentari

SHARE