Vodostaj Sane na 444 centimetra: Poplavljeni objekti, presječeni putni pravci

Vodostaj Sane na 444 centimetra: Poplavljeni objekti, presječeni putni pravci

111
0
SHARE

Šef prijedorskog gradskog Odsjeka civilne zaštite Dušan Vranješ potvrdio je da vodostaj rijeke Sane kod gradskog mosta u Prijedru večeras iznosi 444 centimetra i istakao da se sa optimizom može čekati noć, budući da se posljednja tri časa nije mijenjao nivo vode.

“Imamo kontakt sa kolegama u Sanskom Mostu koji su nam tokom poslijepodneva potvrdili da je i na tom području došlo do blage stagnacije vodostja pritoka Sane u tom predjelu. Nadamo se da će noć koja je pred nama biti nešto bezbrižnija”, izjavio je Srni Vranješ.

Vodostaj od 444 centimetara je za 24 centimetara viši od kritične tačke od 420 centimetara kada se proglašava prvi stepen pripravnosti – stanje redovne odbrane od poplava koji je jutros proglasio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Iz Civilne zaštite tokom dana je saopšteno da je Sana zaplavila 80 stambenih objekata u naselju Tukovi, Raškovac i Brezičani, kao i veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama. Voda je presjekla puta Prijedor–Bišćani.

Na snazi vanredne mjere zaštite od poplava

Zbog porasta vodotoka rijeka i rječica u Kozarskoj Dubici večeras su proglašene vanredne mjere zaštite od poplava, potvrdio je šef Odsjeka Civilne zaštite Đuro Trubarac.

Trubarac je naglasio da Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica zasjeda svakih sat vremena i da su nadležne dežurne ekipe u pripravnosti, te da nema mjesta panici.

“Pod kontorlom je situacija u gradu. Pripremne mjere su izvršene još u ranijim časovima u slučaju nadolaska veće količine vode. Za sada imamo ugroženu putnu komunikaciju prema Kostajnici u mjestu Špilja, gdje trenutno pripadnici Policijske stanice regulišu saobraćaj i u dijelu naseljenog mjesta Babinac i, najvjerovatnije, će ta komunikacija biti zatvorena”, precizirao je Trubarac.

On kaže da je u mjestu Božići na regionalnom putu prema Moštanici prekinuta saobraćajna komunikacija zbog mosta koji je dijelom urušen.

Trubarc je naglasio da su uspostavljena cjelovečernja dežurstva nadležnih službi.

“Objektivno što se tiče grada nema mjesta panici, sve preventivne mjere su preduzete. Što se tiče ostalog područja, nebranjenog dijela koji je ugrožen od vode, tu se sprovode pojačane mjere, prvenstveno s ciljem da se stanovništvo na vrijeme upozori na eventualnu evakuaciju”, rekao je Trubarac.

Izvor:Fokus.ba

SHARE