VELIKO ISTRAŽIVANJE U SRBIJI: Čije gene Srbi nose — ima li turskih?

VELIKO ISTRAŽIVANJE U SRBIJI: Čije gene Srbi nose — ima li turskih?

509
0
SHARE

Bez obzira na nesuglasice u regionu, Srbi su sličniji susjedima nego što se pretpostavlja, pokazali su rezultati DNK testiranja nekoliko hiljada ljudi u Srbiji. Većina ih ima zajedničko porijeklo s narodima bivše Jugoslavije, ali i sa stanovnicima Rumunije, Bugarske, Sardinije, dok turskih gena ima samo u tragovima, piše RTS.

Ima li većina onih koji žive u Srbiji zajedničkog pretka, zašto nijedan narod na Balkanu nema isključivo svoju genetsku sliku — neke odgovore daje DNK, odnosno „I2 haplogrupa“ koju ima većina testiranih u Srbiji.

Takozvana dinarska haplogrupa jeste prva smjernica, ali još ne vodi do preciznog porodičnog rodoslova.

„Haplogrupa predstavlja ogromnu porodicu muškaraca i svaka je dosta starija od svake nacije. Kad utvrdimo haplotip, geografsku distribuciju, dajemo lijepu osnovu za domaći zadatak“, kaže Marko Andrejević, analitičar u DNK centru za genetiku.

-A domaći zadatak zahtijeva da se prikupe porodične priče, podaci iz lokalnih crkava, arhiva, vodi računa da se sve poklapa i s porodičnom slavom. Rezultati naučnih analiza uglavnom i potvrde porodične legende. Pokazalo se da, iako dijelimo haplogrupe, postoje i razlike, piše RTS..

„Mogu se pronaći tragovi starosjedelačke populacije, onih koji su dolazili kao osvajači, a pritom, ono što ljude interesuje da li ima turske genetike, iznenadilo nas je — gotovo da je nema. Samo u tragovima. Mi smo praktično našli nekoliko pojedinaca za koje možemo reći da imaju genetiku srodnu prosječnom Anadolcu“, kaže predsjednik Društva „Srpski DNK projekat“ Jovica Krtinić.

Uzorci se uzimaju jednostavnim brisom iz usta, a rezultati u okviru ovog projekta dobijaju se po muškoj liniji za nekoliko dana.

„Mi kada analiziramo Y hromozom, pretpostavljamo da je on isti kao kod prvog pretka ili bar deset generacija unazad. Moguće je raditi i po ženskoj liniji, po analizi mitohondrijske DNK“, navodi analitičarka u DNK centru za genetiku Lena Arizanović.

Dešava se i da rezultati pokažu da je neko s ovih prostora blizak narodima Italije, sjeverne Evrope, da ima biološkog rođaka u Argentini.

„Može se reći da kod Srba, koji jesu star narod, gotovo da nema haplogrupe koja se nije pojavila“, kaže Krtinić.

Ako izuzmemo američke, ili na primer australijske koloniste, „I haplogrupa“ postoji kod Evropljana. Druga najčešća haplogrupa u Srbiji je „E grupa“, za koju se vjeruje da je nastala u istočnoj Africi da bi se odatle proširila u podsaharsku, sjevernu Afriku, Evropu i na Bliski istok.

Izvor: RTS

SHARE