U regionu epidemija malih boginja dobija sve šire razmjere

U regionu epidemija malih boginja dobija sve šire razmjere

43
0
SHARE

U Crnoj Gori je nakon tri godine bez slučajeva, ove godine infekcija virusom morbila dokazana kod 14 osoba, od kojih se dva oboljela djeteta još nalaze na bolničkom liječenju i trenutno su stabilnog zdravstvenog stanja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici.

“Zbog epidemiološke situacije u regionu, ali i nezadovoljavajućeg nivoa kolektivnog imuniteta u Crnoj Gori je na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama čiji je cilj da pravovremeno otkrije i adekvatno procesuira sve osobe sa simptomima malih boginja”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima koje su naveli, u Crnoj Gori je nešto više od 7.000 nevakcinisane i osjetljive djece predškolskog uzrasta.

“Zahvaljujući neodgovornim pojedincima i antivakcinalnim porukama koje su iznosili, morbile su ponovo počele da odnose ljudske živote i to u 21. vijeku, a to je ono čemu se moramo oduprijeti, jer je svaki izgubljeni život od bolesti koja se apsolutno mogla spriječiti necivilizacijski čin ravan katastrofi”, upozorili su iz Instituta za javno zdravlje.

U saopštenju se napominje da epidemija malih boginja u regionu i skoro cijeloj Evropi dobija sve šire razmjere, pri čemu vrh obolijevanja još nije dostignut.

Kao zemlje koje su najviše pogođene epidemijom malih boginja u crnogorskom Institutu navode Grčku, Italiju, Rumuniju i Srbiju.

Izvor:Fokus.ba

SHARE