OVO JE PROSTO NEVJEROVATNO: Američki ambasador napravio neviđen skandal (VIDEO)

OVO JE PROSTO NEVJEROVATNO: Američki ambasador napravio neviđen skandal (VIDEO)

388
0
SHARE

Novi američki ambasador u Holandiji održao prvu konferenciju za medije i napravio diplomatski skandal. Novinare koji su mu postavljali pitanja je ignorisao.

Riječ je o ambasadoru Piteru Hekstri, a sve je počelo kada su ga novinari, koji su prisustvovali pres-konferenciji u rezidenciji američke ambasade u Holandiji, upitali da prokomentariše njegove ranije izjave da u Holandiji “spaljuju političare”, da gore automobili i da su pojedini dijelovi zemlje nebezjbedni.

Pitanja su postavljali upravo holandski novinari kojima je posebno zasmetalo to što je ambasador Hekstri u nekom drugom intervjuu sopstvene izjave nazvao “lažnim vijestima”, drugim riječima demantovao sam sebe.

Pošto holandski novinari nisu žejleli da stvar zaborave, pustili su američkom ambasadoru snimak njegove izjave i pitali kako je to moguće. Reakcija ambasadora bila je u najmanju ruku nediplomatska.

Najprije su ga novinari pitali o njegovoj izjavi, na šta im je on odgovorio da ne želi da se vraća nato, a potom i da li je pročitao citat iznad kamina, nakon čega se ambasador okrenuo i počeo da čita.

Međutim, i kada je završio s čitanjem, nije želio da odgovori na pitanje upornih novinara već je samo je gledao u njih i ćutao. Iako je njegova saradnica, koja je stajala u ćošku, pokušala da izvuče stvar, to je još više razljutilo novinare koji su ambasadoru poručili da ne može tako da se ponaša. “Ovo je Holandija, ne možete tako ovde da se ponašate. Ovde morate da odgovorite na pitanja….”

Međutim, ambasador ih je apsolutno ignorisao. Holandski mediji su ponašanje ambasadora ocijenili kao skandalozno.

RTS je preneo dio dijaloga:

Ambasador: Dao sam tu izjavu. Izrazio sam žaljenje i uputio izvinjenje za svoj komentar. Neću da se vraćam na to.

Novinar 1: Na šta tačno mislite? Ne, ne… Ozbiljno vas pitam. Molim Vas. To je važno. Za primjedbu? Da političari gore u Holandiji? Da li vjerujete u to ? Da ili ne?

Ambasador: Neću da se vraćam na to!

Novinar 2: Da li ste pročitali citat iznad kamina Džona Adamsa, prvog američkog ambasadora u Holandiji?

Ambasador: Jesam!

Novinar 1: Ako ste zaista iskren i mudar čovjek – molim Vas, povucite svoju primjedbu o spaljivanju političara.

Novinar 2: Zašto nam ne odgovorite na pitanje?

Novinar 3: Gospodine ambasadore, da li imate primjer da je neki holandski političar “spaljen” u posljednjih nekoliko godina?

Novinar 1: Ovo se ne radi ovako…

Novinar 3: Ovo je Holandija, morate da odgovorite na pitanja.

Novinar 1: Molim vas, ovako se ne radi.

Novinar 3: On nije odgovorio na njegovo pitanje… Nije odgovorio…

Predstavnica ambasade: Ako nemate više pitanja…

Novinar 3: Mi radimo..!

Izvor:Haber.ba

SHARE