OVO JE BIOGRAFIJA NOVE PREDSJEDNICE HRVATSKE: Pogledajte ko je ona zaista…

OVO JE BIOGRAFIJA NOVE PREDSJEDNICE HRVATSKE: Pogledajte ko je ona zaista…

365
0
SHARE

Slikovni rezultat za Kolinda Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović, rođena je u Rijeci  29. travnja 1968. godine, četvrta je predsjednica Republike Hrvatske od proglašenja njene nezavisnosti i prva žena na toj poziciji. Grabar-Kitarović je bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. Od 2008. do 2011. bila je na dužnosti veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Od srpnja 2011. godine bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

U Zagrebu je 1993. godine diplomirala engleski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu.

Profesionalnu karijeru započela je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, a od 1993. godine radila je u Ministarstvu vanjskih poslova, najprije radila kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru. 23. prosinca 2003. godine imenovana je ministricom europskih integracija. 18. siječnja 2005. godine postala je voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji (EU).

Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija i na toj dužnosti ostala je do 12. siječnja 2008. godine.

Udana je i majka dvoje djece. Govori engleski, španjolski i portugalski jezik.

Izvor: CIK.ba/AA

Uključi se u diskusiju

komentari

SHARE