Dodik govorio za FTV: Istorija narode u BiH natjerala da uvijek budu...

Dodik govorio za FTV: Istorija narode u BiH natjerala da uvijek budu u sukobu

152
0
SHARE

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da se “teško može doći do pomirenja naroda u BiH s obzirom na to da su svi zarobljeni u svojim istinama bez sposobnosti za kompromis i konsenzus, ali da treba težiti međusobnom uvažavanju i očuvanju mira i stabilnosti”.

“Najvažnije je da vlada mir. A što se tiče samog pomirenja to jeste plemenita ideja, ali ne treba imati neke iluzije s obzirom na istorijsko nasljeđe, pogotovo na događaje iz posljednjeg rata koji pokazuju da svi pokušaji građenja tog pomirenja nisu išli u pravcu stvaranja dobrog osnova za građenje povjerenja među narodima u budućnosti”, ocijenio je Dodik.

On je za FTV rekao da je teško, “gotovo nemoguće stvarati pomirenje uz uplitanje međunarodnog faktora i uz ulogu koju je odigrao Haški tribunal”.

“Haški tribinal je za nas Srbe bio navijački, nije bio pošten i nije dao osnova za pomirenje jer je htio samo da osudi jednu stranu. Sa druge strane, Hrvati sada imaju svoju percepciju o Haškom tribunalu u svjetlu posljednje presude `šestorki` i, naravno, Bošnjaci koji misle da je bilo malo sve što je Hag uradio protiv Srba i Hrvata. Sa takvim bazičnim razilaženjem veoma je teško bilo šta postići osim nekog kurtoaznog pozivanja na pomirenje”, konstatovao je predsjednik bh. entiteta.

Isto tako, kaže Dodik, narodi u BiH imaju svoje istorijske težnje koje “u suštini ne znače pomirenje”.

“BiH, koja je ‘formirana Dejtonskim sporazumom’, Bošnjaci doživljavaju kao zemlju isključive pripadnosti. Što se tiče Srba, većina njih bi rado vidjeli nezavisnu Republiku Srpsku, uključenu u neki državni oblik zajedno sa Srbijom, dok bi Hrvati željeli da dođu do trećeg entiteta. Znači, svi u BiH, odnosno većina Srba, Hrvata i Bošnjaka imaju svoje istorijske težnje koje u suštini ne znače pomirenje”, pojasnio je Dodik.

Izvor:Fokus.ba

SHARE