6 grešaka koje pravimo tokom menstruacije: Mogu ozbiljno da naruše naše zdravlje!

6 grešaka koje pravimo tokom menstruacije: Mogu ozbiljno da naruše naše zdravlje!

112
0
SHARE

Ove navike bi tokom “onih dana” trebalo obavezno da izbjegavate

Naša tijela tokom menstruacije su posebno osjetljiva, a neke navike kojih se za to vrijeme pridržavamo ne smatraju se zdravima. Zato bi bilo najbolje da se od takvih pogrešnih navika jednostavno odviknemo:

1. Korišćenje tampona i uložaka koji sadrže izbeljeni pamuk ili vještačku svilu  Većina uložaka i tampona rađena je od “rajona”, odnosno vještačke svile koja je slična poliesteru, i izbeljenog pamuka. Takvi ulošci mogu da sadrže tragove pesticida, izbeljivača i dioksina, toksičnih vještačkih jedinjenja zbog kojih može doći do poremećaja plodnosti i endokrinog sistema.  Dugoročnim korišćenjem takvih tampona i uložaka možete da ugrozite svoje zdravlje, zato postoji bolja opcija, a to je korišćenje organskih, neizbeljenih uložaka i tampona.

2. Ne mijenjate tampon ili uložak dovoljno često  Što duže nosite tampon ili uložak, to više bakterija raste. Na taj način stvarate pogodno okruženje za bakterije poput zlatnog stafilokoka koji uzrokuje sindrom toksičnog šoka. Preporučljivo je da se uložak i tampon mijenjaju svakih četiri do osam sati.

3. Korišćenje mirisnih proizvoda  Nitko ne želi da neprijatno miriše, ali korišćenje proizvoda koji u sebi sadrže vještačke mirise nije dobra ideja tokom menstruacije. Takvi proizvodi mogu da iritiraju tijelo, dovedu do bakterijskih i gljivičnih infekcija i puni su sintetičkih hemikalija poput ftalata i parabena. Zato je najbolje da uloške, tampone i kupke s vještačkim mirisima za vrijeme menstruacije izbjegavate.

4. Ne spavate dovoljno  Teško je naspavati se uz grčeve, nemir i nesanicu koju izazivaju hormoni, ali kvalitetan san od sedam doosam sati dnevno je najpotrebniji upravo onda kada imate menstruaciju. Manjak sna na tijelo djeluje stresno i upalno i može da poremeti nivo hormona i vaše raspoloženje. Ali, dok spavate vaše tijelo ima vremena da podigne imuni sistem i da se oporavi.

5. Preskačete vežbanje  Osim što je odličan način za rešavanje stresa i izbacivanje toksina, vežbanje takođe pomaže pri ublažavanju grčeva i poboljšanju kvaliteta sna. Čak i kada imate menstruaciju preporučuje se da svaki dan vježbate najmanje 30 minuta.  Jednostavne aktivnosti poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja pomažu da se smanji intenzitet menstrualnih grčeva.

6. Ispijanje kafe  Manjak sna, umor i glavobolja možda se čine kao odlični razlozi da natočite šoljicu kafe ili čaja, ali kofein može da dovede do dehidratacije i da simptome poput glavobolje učini još gorima. Smanjenje unosa kofeina tokom menstruacije pomoći će vam da ublažite napetost, nesanicu i teskobu.  Ako nekoliko dana prije početka menstruacije osjećate bol u grudima, probajte da izbjegavate kofein koliko je to moguće.

Uključi se u diskusiju

komentari

SHARE