Putin raskrinkao teoriju zavjere: Predsjednik Rusije odgovorio na pitanje “ko je izveo...

Putin raskrinkao teoriju zavjere: Predsjednik Rusije odgovorio na pitanje “ko je izveo napad na New York 9/11?”

2187
0
SHARE

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ne vjeruje u teoriju o umiješanosti obavještajne agencije SAD u smrtonosni napad 11. septembra 2001. godine u New Yorku.

Američki režiser Oliver Stoun je objavio transkript razgovora s ruskim liderom snimljenih između 2015. i 2017. godine, koji je ranije ove sedmice emitiran na televiziji.

– Ne vjerujem da su američke obavještajne službe te koje su organizirale napade terorista u New Yorku – rekao je Putin Stounu.

11. septembra 2001. godine, teroristi su oteli četiri putnička aviona, a dva su srušili na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, što je dovelo do rušenja kula bliznakinja, a treći avion usmjerili su ka Pentagonu.

Četvrti avion srušio u polju u Pensilvaniji, nakon što je prvobitno usmjerene ka Washingtonu. Skoro 3.000 ljudi izgubilo je živote u tom terorističkom napadu. Putin je bio jedan od prvih svjetskih lidera koji je nazvao tadašnjeg američkog predsjednika Georga Busha kako bi izrazio saučešće.

Mnoge teorije zavere počele su da se pojavljuju odmah poslije samog napada na Svjetski trgovinski centar, a neke od njih su potkrijepljene “dokazima”, dok su druge samo pretpostavke.

Jedna od takvih teorija je i da su SAD organizirale i izvršile napad na kule bliznakinje kako bi kasnije likvidirale Osamu bin Ladena.

Nadležne službe SAD kasnije su ocijenile da je “mozak” napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu, gdje se krio vođa Al-Kaide Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD, i likvidirale ga.

Izvor:avaz.ba

Uključi se u diskusiju

komentari

SHARE