Otkrivamo kako je Sebija štedjela na popravkama: Nije sklopila niti jedan ugovor!

Otkrivamo kako je Sebija štedjela na popravkama: Nije sklopila niti jedan ugovor!

2861
0
SHARE

Protest onkoloških pacijentica u krugu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koje su svoj glas digle jer ne rade aparati za zračenje, nije uzburkao samo njihove porodice i javnost već i ljekare Kliničkog centra, koji više ne žele šutjeti.

Nakon što je u ponedjeljak direktorica otjerala, a zatim na liječenje vratila najteže bolesnike s Onkološkog odjela, našoj redakciji javile su se njene kolege i jasno uprle prstom u pravog krivca za zastoj radioterapijskih mašina.

Ugroženi životi

Prije svega, žele ukazati na to da je Izetbegović štedjela tamo gdje se nije smjelo, a ne na svojoj i plaćama odanih joj saradnika, koje su više od 5.000 KM. Uštedama na klinikama ugrozila je živote, ne samo ovih pacijenata s Onkologije nego i stotina drugih kojima su za liječenje potrebni aparati za zračenje.

faksimil-pravilnika-o-aparatima

Faksimil Pravilnika o zaštiti od jonizirajućeg zračenja

Nebrigom direktorice Kliničkog centra aparati su prestali raditi. Razlog je bizaran i šokantan – direktorica je odbila platiti firmi za servisiranje aparata!

Izvor blizak Kliničkom centru naveo je za „Avaz“ da je dva mjeseca nakon što je Izetbegović sjela u direktorsku fotelju istekao ugovor o održavanju aparata za zračenje.

– Nakon toga, dakle od aprila 2016., direktorica Izetbegović odbijala je da sklopi makar jedan ugovor za održavanje radioterapijskih mašina – navodi naš sagovornik.

On napominje da je 2013. godine za servisiranje jednog aparata izdvojeno 50.000 maraka, a 2014. i 2015. godine čak 247.000 KM!

Treba napomenuti i to da je Izetbegović, izbjegavajući popravke i štedeći na redovnom servisu prijeko potrebnih aparata, prekršila i Pravnik o zaštiti od jonizirajućeg zračenja kod medicinske ekspozicije, koji je donijela Državna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Ni plana ni mašina

Naime, u članu 92. izričito se kaže da je „vlasnik licence za radioterapiju (u ovom slučaju KCUS) dužan uspostaviti program održavanja opreme koji garantira da radioterapijske mašine ne smiju biti van upotrebe više od 5 posto radnih dana godišnje“.

Napominjemo da su mašine za zračenje na Onkološkom odjelu prestale raditi prije više od sedam dana.

Istim članom navedeno je da je „vlasnik licence bio dužan do 31. januara tekuće godine sačiniti godišnji plan održavanja opreme s priloženom dokumentacijom koja potvrđuje garanciju iz prethodnog stava“. Izetbegović i menadžment KCUS-a nisu dostavili Agenciji nikakav plan ni za ovu ni prošlu godinu.

KCUS: Aparati će do sutra biti popravljeni

Iz KCUS-a su se jučer ponovo oglasili saopćenjem za javnost, u kojem kažu da će aparati do sutra biti popravljeni te da će Klinika za onkologiju raditi u tri smjene da bi se planirani raspored liječenja pacijenata odvijao bez zastoja. Ističu da je za 42 pacijenta isplaniran ubrzan kurs zračenja sa softverskim preračunavanjem doze, tako da će biti ispoštovana planirana optimalna doza radioterapije.

Izvor:avaz.ba

Uključi se u diskusiju

komentari

SHARE