Erdogan o krizi u Zaljevu: Pozicija Saudijske Arabije je ključna

Erdogan o krizi u Zaljevu: Pozicija Saudijske Arabije je ključna

988
0
SHARE
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu kako je pozicija Saudijska Arabije po pitanju krize u Zaljevu ključna, te da se nada da će ovaj problem biti riješen do Bajrama.

“Saudijska Arabija ima ključnu poziciju kada je u pitanju kriza u Zaljevu. Naš ministar vanjskih poslova je jučer boravio tamo i sastao se sa saudijskim kraljem Abdulazizom. Prenijeli smo mu naše pozdrave i ja vjerujem da kao saudijski kralj ima moći da u vrlo brzo vrijeme riješi ovaj problem. Naša zelja je da se ovo pitanje riješi do Bajrama”, kazao je Erdogan.

Dodao je kako islamskom svijetu ne priliče ovakve nesuglasice, te da su muslimani dužni da ove i slične probleme riješe kroz međusobni dijalog.

Erdogan je također naglasio kako protivljenje Turske činjenici da je nad njenim prijateljima iz Katara počinjena nepravda, nema veze sa odnosima s drugim prijateljskim zemljama u regiji.

“To nipošto nisu stavke koje jedna drugoj predstavljaju alternativu ili se kose jedna s drugom. Mi u regiji imamo vrlo snažne odnose sa svim zemljama, prvenstveno sa Saudijskom Arabijom. I odlučni smo da te odnose u narednom periodu još više produbimo i razvijemo. Poduzetnici iz Saudijske Arabije i drugih zemalja Zaljeva, koji investiraju u našu zemlju, ne trebaju brinuti”, poručio je turski predsjednik Erdogan.

Izvor:vijesti.ba

Uključi se u diskusiju

komentari

SHARE