Ambasador Velike Britanije: Dirnut sam reakcijom bh.javnosti na terorizam u mojoj zemlji

Ambasador Velike Britanije: Dirnut sam reakcijom bh.javnosti na terorizam u mojoj zemlji

1651
0
SHARE
Što se tiče BiH, mi radimo sa bh.institucijama, Islamskom zajednicom i podržavamo ovu zemlju da bude i bolja u toj borbi ali i u izgradnji kapaciteta ove zemlje da krivično goni slučajeve gdje je to , kazao je za TV1 ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

On je posebno naglasio da BiH ne smije izgubiti tekuću godinu na politička prepucavanja.

“Svjedoci smo promjene momentuma za reforme, predizborna kampanja je već počela i BiH ne može sebi priuštiti da izgubi ovu godinu jer je ovdje rijetkost godina bez izbora”, smatra Ferguson.

Kazao je da postoje političari koji rade na reformama, iako su izolovani dok sa druge strane dobar dio političara se samo na riječima poziva na refome.

” Mi smo pokušali preusmjeriti fokus sa uskih političkih rasprava o etničkim pitanjima i da se to usmjeri na širu agendu koja je vezana za poboljšanje života svih građana”, dodao je Ferguson.

Naglasio je da nije zadovoljan implementacijom reformi jer druge zemlje u regionu idu puno brže naprijed nego Bosna i Hercegovina. Dodao je da je Britaniji stalo do ove zemlje u kojoj je pogunilo 59 britanskih vojnika i uloženi milioni funti, tako da Britanije nije zavodovoljna.

On je govoreći o Samitu lidera Balkana koji će se održati u Londonu kazao da je to jasan signal nastavka predanosti Britanije prema ovom regionu i nastojanja da ovdje dođe do konkretnih rezultata.

On je govoreći o terorističkim napadima u Britaniji kazao da je ostao dirnut reakcijom bh.javnosti.

“Što se tiče BiH, mi radimo sa bh.institucijama, Islamskom zajednicom i podržavamo ovu zemlju da bude i bolja u toj borbi ali i u izgradnji kapaciteta ove zemlje da krivično goni slučajeve gdje je to potrebno”, kazao je Ferguson.

Govoreći o kontinuiranom negiranju genocida od strane pojedinih politika, Ferguson je kazao da je genocid pravni termin te da su su slučaju BiH dva međunarodna suda potvrdila da se u BiH desio genocid što je samim tim nesporna pravna činjenica.

Izvor:vijesti.ba

Uključi se u diskusiju

komentari

SHARE