Alarmantno: Klizište kod Kaknja prijeti da zatrpa regionalnu cestu i autoput na...

Alarmantno: Klizište kod Kaknja prijeti da zatrpa regionalnu cestu i autoput na Koridoru 5C, moguća obustava saobraćaja

2266
0
SHARE

Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja, koje se aktiviralo prije nekoliko dana, te ugrozilo sela Ribnica i Mramor, sada prijeti i regionalnoj cesti ali i Koridoru 5C!

Naime, akumulacija vode koja se stvorila i oko pet miliona kubika jalove masa krenula je u pravcu sela Ribnica, a put prema selu Mramori zatrpan je već nekoliko dana. Trenutno, vodu koja se akumulira nadležni kanališu kroz tunele koji prolaze ispod cesta, međutim, s obzirom na vremenske prilike, postoji opasnost da tuneli neće moći kanalisati ogromnu količinu vode i zemlje, koja prijeti da zatrpa i Koridor 5C.

To nam je potvrdio i Damir Kulenović, iz Autocesta FBiH. Kako nam je kazao, on je trenutno na terenu, zajedno s pripadnicima Kakanjske Civilne zaštite, policije te s nadležnim iz Rudnika Kaknja.

– Trenutno smo svi na terenu, pratimo situaciju. Postoji opasnost da se velika količina vode ne mogne više kanalisati kroz tunele, i da voda i zemlja zatrpaju autoput. Situacija trenutno nije dramatična, ali postoji opasnost. Nadamo se da neće doći do najgoreg – kazao je Kulenović.

On ističe da je količina vode koja trenutno prolazi kroz tunel ogromna, ali da se za sada ona uspjeva preusmjeriti u rijeku Bosnu.

– Već je napravljen i plan da, ukoliko ne uspijemo situaciju držati pod kontrolom, zaustavimo i preusmjerimo saobraćaj s poddionice Lašva-Kakanj, a možda i od Zenice da je zaustavimo saobraćaj. Štetu koja bi mogla nastati ne možemo procijeniti – naveo je Kulenović.

S obzirom da je klizište krenulo s površinskog kopa Rudnika Kakanj, kontaktirali smo direktora Kasima Alajbegovića.

– Mi smo na terenu. Poslali smo bagere koji treba da čiste tunele i sve propusne kanale ispod regionalne ceste kako voda ne bi prodrla preko nje i autoceste. Pripremili smo i vreće, kako bi napravili blokobrane da zaustavimo prodor vode. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati – kazao je Alajbegović.

Ekipa “Avaza” ranije je snimila apokaliptične scene ovog klizišta:

 

avaz.ba

Uključi se u diskusiju

komentari

SHARE