Ahmetović: Razmišljamo o smjeni Džaferovića

Ahmetović: Razmišljamo o smjeni Džaferovića

1649
0
SHARE
Klub poslanika Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamenta BiH još nije dobio prostorije. Početkom maja ovaj su klub formirali bivši poslanici SDA Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Senad Šepić, a za sada sastanke Kluba održavaju u restoranu ili po hodnicima Parlamenta.

Navijačko ponašanje

Na ovaj problem poslanici Nezavisnog bloka ukazali su i na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma održanoj u srijedu. Nejasno je zašto Zajednička komisija za administrativne poslove BiH nije ubrzala donošenje rješenja o dodjeli prostorija Klubu, što im, prema svim aktima Parlamenta BiH, i pripada. Pitanje je i zašto je za donošenje rješenja potrebno mjesec i po.

U prvom pokušaju da otvori ovo pitanje u Domu poslanika Ahmetovića je pokušao spriječiti Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma, kazavši mu da se „drži dnevnog reda“. Pri tome je Džaferović ironično aplaudirao, a Ahmetović, izrevoltiran ponašanjem bivšeg stranačkog potpredsjednika i kolege, oštro mu je uzvratio:

– Vi se, predsjedavajući, ponašate navijački i ne štitite prava poslanika. Ako se želite ponašati navijački, idite na Poljine, pa navijajte tamo. Tamo Vam je šef, a ovdje ste prvi među jednakima. Onda je jedino logično da u dnevni red predložimo Vašu smjenu.

Šikanira poslanike

U izjavi za „Avaz“ Ahmetović je potvrdio da je Džaferović svojim ponašanjem doveo u pitanje poziciju te da Nezavisni blok razmišlja o zahtjevu za njegovu smjenu.

– Činjenica je da se gospodin Džaferović načinom predsjedavanja Domom pokušava dodvoriti svom političkom lideru, šikanirajući poslanike otjerane iz SDA, ali i druge kolege. To je u koliziji sa zaštitom integriteta Doma i države te se postavlja pitanje njegovog opoziva – kazao je Ahmetović.

Podnijet će tužbu

Ahmetović je potvrdio i da je Nezavisni blok dobio zaključak Administrativne komisije, prema kojem nemaju pravo na korištenje sredstava namijenjenih za finansiranje političkih stranaka iz budžeta institucija BiH. Inače, Klubu SDA u Predstavničkom domu u ovom mandatu sredstva su dodijeljena na ime 10 poslanika, od kojih su njih trojica zvanično izašla iz kluba.

– Nismo dobili nikakvo objašnjenje ovakvog stava, ali smatramo da Komisija u ovom slučaju ne provodi ni Ustav ni zakone, nego se povinovala stavu svojih stranačkih šefova. Zato najavljujem da ćemo podnijeti tužbu Sudu BiH protiv takve odluke – rekao je Ahmetović.

Izvor:vijesti.ba

 

Uključi se u diskusiju

komentari

SHARE